Zutphen, ’s Gravenhof 5-7

Zutphen, ’s Gravenhof 5-7 Restaurant ’t Schulten Hues (Rijksmonument)

Het pand is in 1881 gebouwd als Stedelijk Gymnasium door de toenmalige stadsarchitect F.H. van Etteger in Neorenaissance stijl. In 1924 is het uitgebreid met een conciërgewoning. Later heeft het lange tijd diens gedaan als politiebureau waarbij onder andere een cellencomplex werd aangebouwd. 

De verschillende gebruikers daarna hadden ook de nodige bouwkundige aanpassingen meegebracht. 

Het plan
Door het succes van hun restaurant ’t Schulten Hues aan de Houtmarkt in Zutphen zijn Peter Gast en Jacqueline van Liere genoodzaakt om een ruimer pand voor hun restaurant te zoeken. Als dit uiteindelijk is gevonden moeten in relatief korte tijd en onder hoge tijdsdruk de plannen worden gemaakt en uitgewerkt voor de verbouw van het pand tot restaurant met bovenwoning.

Dit werd mede mogelijk door goede samenwerking met gemeente en brandweer. 

Ook de nieuwe functie als restaurant en woning (op zolder) brengen weer veranderingen met zich mee. Hierbij worden zoveel mogelijk de oorspronkelijke karakteristieke elementen als detailleringen en gangenstructuur van het oorspronkelijke schoolgebouw gerespecteerd, en soms zelfs hersteld. 

Veel hiervan is echter door de verschillende functiewijzigingen daarvoor al verdwenen. De oorspronkelijke lokaalindeling is nog goed herkenbaar en veel oude plafonds zijn weer in het zicht gebracht.

.

Zutphen_Schulten_Hues_1Zutphen_Schulten_Hues_3
Zutphen_Schulten_Hues_2 Zutphen_Schulten_Hues_6 Zutphen_Schulten_Hues_5