Zutphen, Houtmarkt 73

Zutphen, Houtmarkt 73, 
Rijksmonument *

Een rijksmonument in het centrum van de oude stad met een rijke geschiedenis. Het pand stamt uit de 14e eeuw. In de 16e eeuw is het de woning van de stadstimmerman. De huidige renaissance voorgevel met schoonwerk baksteen, pilasters en natuursteen ornamenten dateert uit de 17e eeuw. 

Eind 17e eeuw wordt er de Grote of Oranje Sociëteit gehuisvest en had het een grote zaal met imposant stucplafond op de eerste verdieping. Gedurende een korte periode in de Franse tijd (1795-1807) heeft de sociëteit plaats moeten maken voor de commandant van een Frans garnizoen. 

Daarna deed het pand tot 2006 dienst als apotheek en woning. In de 19e eeuw wijzigen de ramen van de voorgevel en begin 1900 wordt een achterhuis aangebouwd in art-deco overgangsstijl.

.

 

Het plan
In 2008 wordt begonnen met een gefaseerde restauratie. Hierbij komen veel originele details uit verscheidene periodes tevoorschijn, van eiken sleutelstukken in het voorhuis tot een art-deco schouw en -plafond in het achterhuis. 

Om zoveel mogelijk authentiek materiaal te behouden worden moderne glasfiber staven toegepast bij herstel van eiken moer- en kapgebinten. Ook in de voorgevel worden diverse onderdelen van baksteen en natuursteen hersteld. 

De grote zaal van de oude Oranje Sociëteit op de eerste verdieping, die ooit werd gebruikt als muziek- en voordrachtszaal, wordt weer in de oorspronkelijke sfeer teruggebracht waarbij ook het gestuukt plafond gerestaureerd wordt. 

Door de omvang en het plafond wordt dit weer de meest imposante ruimte van het pand. Als moderne toevoeging wordt een kleine goederenlift vervangen door een glazen personenlift tegen een contrasterende achtergrond van oud metselwerk

Zutphen_Houtmarkt73_7Zutphen_Houtmarkt73_5
Zutphen_Houtmarkt73_6 Zutphen Houtmarkt73 achter Zutphen_Houtmarkt73_3