Warnsveld, gem. Zutphen, Huize Veldzicht

Warnsveld, gem. Zutphen, Huize Veldzicht (Rijksmonument)*

Oorspronkelijk maakt het terrein van huize 'Veldzicht' onderdeel uit van landgoed Baank. In 1855 wordt landgoed Baank gesplitst in zeven delen. Rond 1865 wordt hier het eerste huis gebouwd. Daarna wordt het huis diverse malen verkocht en enige malen verbouwd. 

Aan de achterzijde ontstaat hierdoor een lange gang met kamers. De oorspronkelijke entree aan de oostzijde wordt naar de westzijde verplaatst. Het huidige huis bevat nog veel authentieke elementen met vroeg-negentiende eeuwse 'Empire' stijl ramen, binnenluiken, raambankjes, paneeldeuren en ornament stucplafonds. 

Opvallend is het plat dak van het voorhuis met balustrade-attiek en de fraai gedetailleerde vroeg twintigste eeuwse serre aan de oostkant. Het gepleisterde huis is verder voorzien van zonneblinden op de begane grond en houten luikkasten met rolluiken voor de verdieping.

Achter het huis ligt een diepe tuin, grenzend aan de rivier de Berkel, met daarin een koetshuis en prieel.

Restauratieplan
Als het huis in 2004 door de huidige eigenaar wordt aangekocht verkeert het in sterk verwaarloosde staat van onderhoud. De voorgaande eigenaar heeft het pand bijna 50 jaar bewoond en weinig veranderd. 

Door lekkage is schade ontstaan aan dak en interieur. Er wordt snel begonnen met herstel van het dak. Er wordt tevens een totaal plan gemaakt voor de restauratie met kleine wijziging van de indeling waardoor de verdieping beter bereikbaar wordt. 

De installatie en het dak worden deels vernieuwd. Het pand wordt daarna op terughoudende wijze geïsoleerd en aangepast aan de wensen van de nieuwe bewoners. De uitvoering hiervan vindt gefaseerd plaats.

Warnsveld Veldzicht 3Warnsveld Veldzicht 5
Warnsveld Veldzicht 2 Warnsveld Veldzicht 4 Warnsveld Veldzicht 6