Oeken, de Heiblom

Oeken, De Heiblom*

Deze bescheiden 'Hallehuisboerderij' gelegen aan de rand van de veluwe, staat al op kaarten uit 1830 vermeld. Als de huidige eigenaren in 2007 besluiten het pand te renoveren is het door eerdere bewoners middels modernisering ernstig aangetast. De typische deeldeuren aan de straat ontbraken en de entree was weinig uitnodigend. Nieuwbouw was voor hun geen optie en besloten wordt het oorspronkelijke boerderijkarakter weer terug te brengen.

 

Het plan

Bij de uitwerking van de nieuwe indeling wordt zoveel mogelijk teruggegrepen naar de oude structuur, historische detaillering, oorspronkelijke kleuren, gecompleteerd met een partij oude holle dakpannen. Technisch en energetisch voldoet het pand tevens aan de huidige eisen, compleet met duurzame warmtepomp voor CV. Na de verbouwing heeft de woonboerderij aan de straatzijde weer de oorspronkelijke kenmerkende deeldeuren die ook de entree vormen. Ook de garage krijgt weer de kenmerken van een boeren schuur met deuren aan de straatzijde.

Door een tuinmuur tussen woonboerderij en garage ontstaat er een functionele scheiding tussen 'voor' en 'achter'. De oorspronkelijke achterzijde met versierde daklijst wordt hersteld en als toevoeging komt hier een veranda. De achterzijde krijgt hiermee een rijker voorkomen. Hier bevinden zich een siertuin met moestuin, gazon, stal en kippenhokken. In samenwerking met landschapsarchitect Poortvliet uit Apeldoorn, worden de bestaande oude boomgroepen in een nieuw tuinontwerp geïntegreerd en ontstaat een naadloze overgang met het landschap en het omliggende bos.

Uitvoering 2009.

heiblom tuingevel veranda
Oeken_Heiblom_tuingevel Heiblom_trap heiblom straatgevel