Laren Gelderland, Dochterenseweg

Laren Gelderland, Dochterenseweg

Een driebeukige boerderij uit de 19e eeuw. Dit boerderijtype komt veel in Gelderland voor. Van oorsprong is dit een kleine boerderij, mogelijk zelfs begonnen als een zgn. “los hoes”. De zijbeuken zijn later verbreed en het achterhuis is verlengd met een extra gebint.

In de twintigste eeuw is er nog een schöppe (schuur) tegenaan gebouwd. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw is deze boerderij met beperkte middelen verbouwd tot woning en de schöppe werd een hobbyruimte.

Het plan
In 2009 is het pand ingrijpend gerenoveerd. Diverse aanbouwsels zijn gesloopt, een verminkte gevel van de schöppe is in stijl herbouwd, de boerderij krijgt een rieten bovenkap en het hele pand wordt aangepast aan de huidige eisen. Zo wordt de klimatisering geregeld door een warmtepomp.  

Veel originele onderdelen en bouwsporen zijn bewaard gebleven en ook latere constructieve aanpassingen zijn weer in het zicht gebracht. De grote kapschuur is bijgebouwd. Door de verbouwing en de nieuwe tuinaanleg heeft het pand weer een open landelijke uitstraling gekregen.

.

Laren_Dochterenseweg_1Laren_Dochterenseweg_4
Laren_Dochterenseweg_2 Laren_Dochterenseweg_3 Laren_Dochterenseweg_5