Huis De Achterhoek, Colmschate

Huis De Achterhoek, Colmschate (Rijksmonument)*

Huis De Achterhoek is gelegen op het gelijknamige landgoed in Colmschate, Gemeente Deventer. Van oorsprong stond hier een boerderij die later uitgroeide tot een landhuis. 

In de loop van de 19e eeuw heeft het pand zijn huidige vorm gekregen bestaande uit een gepleisterde hoofdmassa, eenvoudige rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen en een kap. Bij het landhuis hoorden vooral boerderijen. Een van deze boerderijen, gelegen vlak naast het landhuis, deed ook dienst als melkfabriek.

Het plan
Nadat ook het landgoed een beschermde status krijgt vallend onder de natuurschoonwet wordt begonnen met een volledige restauratie van het exterieur en interieur. 

Door slecht onderhoud moeten de goot en veel kozijnen vervangen worden. Het interieur wordt weer in 19e eeuwse stijl gebracht waarbij ook de toevoegingen uit de jaren zeventig zoals schouwen weer plaats maakten voor oude marmeren exemplaren. Andere elementen als raambanken en stucplafonds konden hersteld en behouden blijven.

Als de restauratie gereed is wordt in 2000 op basis van oude foto’s een grote serre aan de zuidkant herbouwd. Een jaar later wordt achter het pand nog een houten schuur met werkplaats gebouwd. De hoofdconstructie hiervan wordt als een traditioneel eiken gebint uitgevoerd. Het gemetseld basement is voorzien van een gepotdekselde houten buitenbekleding. 

 

Colmschate_De_achterhoek_3
Colmschate_De_achterhoek_1 Colmschate_De_achterhoek_2 Colmschate_De_achterhoek_4