Diepenveen, Landhuis Nieuw Rande

Diepenveen, Landhuis 
Nieuw Rande (Rijksmonument) *

In 1856 werd hier door Duymaer van Twist (gouverneur-generaal van Nederlands-Indië 1851-1856) op het landgoed Smets Rande het nieuwe landhuis Nieuw Rande gebouwd. Nadat het in 1895 werd aangekocht door Baron Stratenus uit Den Haag is het uitgebreid met een zijvleugel voor paardenstal en koetsen met daarboven gastenkamers.

Na vererving in 1939 raakten huis Nieuw Rande en het landgoed langzaam in verval. In 1979 legateerde het landgoed aan de Verenigde Gestichten. Na het overlijden van de laatste bewoonster kwam ook Huis Nieuw Rande in 1996 in handen van wat inmiddels Stichting IJssellandschap was geworden. 

Het plan
Een grondige aanpak is nodig en in 1998 word het interieur gerestaureerd en aangepast voor horecabestemming met hotelkamers. Nadat het pand de status van Rijksmonument heeft gekregen wordt in 2001 de buitenrestauratie uitgevoerd. Daarbij worden ook de koetsenstalling en paardenstal opgeknapt en als zalen in gebruik genomen. Op de zolder van de paardenstal kunnen nog enkele hotelkamers gerealiseerd worden.

De hoofdindeling met veel originele details blijft gehandhaafd waardoor het pand ook de 19e eeuwse koloniale sfeer behoudt. In de tussentijd wordt nog de chauffeurswoning, gelegen aan de oprit naar het landhuis, opgeknapt en uitgebreid als bed- en breakfast gelegenheid bij het landhuis. 

 

N Rande2 26-06-2012Nieuw_Rande_NONieuw_Rande_gevel
Diepenveen_Nieuw_Rande_3 Diepenveen_Nieuw_Rande_8 Diepenveen_Nieuw_Rande_9