Barchem, Woodbrooke Hotel

Barchem, van Woodbrookershuis naar Woodbrooke Hotel

Het Woodbrookershuis geniet nog altijd een grote bekendheid en heeft nog veel goodwill onder oude gasten. Maar in 2011 blijkt dit concept zakelijk niet meer voldoende te zijn om het Woodbrookershuis in deze vorm in stand te houden.

De historie van het Woodbrookershuis gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. Na hun bezoek aan de Quakers op landgoed Woodbrooke, nabij Birmingham, richtten Leidse Theologie studenten in 1908 de ‘Vereeniging van Oud-Woodbrookers in Holland’ op. Het streven van de vereniging om mensen met verschillende levensbeschouwingen bijeen te brengen, en via ontmoeting en gesprek tot persoonlijke verdieping te komen, was voor Nederland uniek. In 1912 krijgen de Woodbrookers de Kale berg, een 17 ha groot landgoed te Barchem. Hierop wordt eerst “de Kapel” gebouwd. Tien jaar later, in 1922 ontwierp de Lochemse architect Postel enkele slaaphuisjes. En in 1924 voltooide Postel het Woodbrooke Hotel, het centrum van het huidige conferentiecentrum. En zo groeit het verenigingsgebouw uit tot een conferentieoord. Het oudste conferentieoord van Nederland. Het centrum heeft haar bloei voor en na de Tweede Wereldoorlog. De unieke ligging op het landgoed biedt alle gelegenheid voor cursussen, persoonlijke verdieping en bezinning. En de kapel biedt mogelijkheid voor stiltebijeenkomsten.

Maar door diverse verbouwingen is de situering van ruimten en routes onduidelijk geworden. Hierdoor heeft het Woodbrookershuis geen herkenbaar hart meer. Het oorspronkelijke restaurant is opgedeeld in twee cursuszalen. Het restaurant is verplaatst naar een aparte "doos". En de koffiebar heeft weinig uitnodigende zitjes, en wordt gedomineerd door een stalen bordestrap uitkomend op een saaie overloop. Er is een wisselende sfeer door verschillen in afwerkingen en sobere materialen ontstaan. Het gebouw ligt in een bijzonder mooie bosrijke omgeving. Maar van binnen lijkt het pand deze band met de omgeving te zijn kwijt geraakt.

Het plan:

Anno 2011 wordt besloten tot een ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw en enkele beddenhuisjes. Hiermee moet het centrum toegankelijk worden voor een breder publiek. Eerst wordt een plan gemaakt waarbij weer overzicht in het gebouw terug komt. De link met Woodbrokers blijft bestaan. Dit mag ook zichtbaar terug komen bij de restyling van het pand. Soms betekent dit het verschuiven van functies.

De eerste plannen moeten in beginsel bijgesteld worden als er meer duidelijkheid komt over de kosten en achterstallig onderhoud. De kern van het plan blijft behouden. Essentieel is hierbij dat het restaurant weer in de oorspronkelijke zaal terug komt: in het hart van het gebouw. En de oude koffiebar wordt een grote open ruimte die als lounge gaat dienen met wisselende zit gelegenheden en een open haard. De hoofdentree wordt ook weer verplaatst naar de oorspronkelijke entree van het pand: aan de zuidkant bij het grote gras veld. Enkele oude elementen, waaronder de houten cassette plafonds in het restaurant, worden hersteld.

Enkele oude beddenhuisjes worden ingrijpend gerenoveerd en de meer recente hotelkamers krijgen een upgrade. Ook de vergaderruimten worden aangepakt. De (oude) sobere details in het pand en de vele oude foto’s verwijzen naar de lange geschiedenis van het Woodbrookershuis. Openheid, licht, natuurlijke kleuren, meer aandacht voor cultuur en sfeervolle inrichting versterken de nieuwe indeling. Bij de verbouwing is tevens veel aandacht voor duurzaamheid. Er worden maatregelen genomen om water en energiegebruik terug te dringen. En voor enkele vloeren en wanden wordt hout verwerkt uit eigen bos. Na een strakke bouwtijd en sluiting van vijf maanden wordt het pand medio mei 2012 weer geopend. De nieuwe naam wordt: Woodbrooke Hotel. In mei 2013 wordt een hout gestookte biomassa installatie in gebruik genomen en krijgt het pand een “Green Key” certificaat.

 

.

Barchem_Woodbrooke3Barchem_woodbrooke_openingwoodbrooke_restaurant
P1060234 Barchem_woodbrooke2 Woodbrooke_luchtfoto_juni_2012