Apeldoorn, vier gewaardeerde restauraties

Apeldoorn, Vier hoog gewaardeerde restauraties.

Deze vier monumentale panden in het centrum van Apeldoorn zijn in de periode 2001- 2008 gerestaureerd. Daarna kregen ze volle aandacht uit de regio vanwege de wijze van restaureren en de ontworpen uitbreidingen. Gelegen aan de Regentesselaan, Loolaan (2x) en Wilhelminapark.

Apeldoorn, Regentesselaan, restauratie (Rijksmonument)*

Gebouwd als woning in 1908 door A. van Driesum in Art Nouveau stijl. In de jaren 1970 is het verbouwd tot kantoor. Op zolder is een appartement gekomen. Daarbij zijn verlaagde plafonds aangebracht en is ook de indeling aangepast. Er is veel achterstallig onderhoud.

Het plan

In 2001 is dit pand grondig gerestaureerd. Zowel het interieur als het exterieur zijn weer in overeenstemming gebracht met elkaar en de kenmerken van de bouwperiode. Verborgen details, zoals een pauwenplafond uit de bouwtijd, zijn weer tevoorschijn gekomen. In 2003 krijgt het project hiervoor de 2e prijs bij de SAM (Stichting Apeldoornse monumenten) verkiezing. Vooral op de onderdelen “Behoud historische kwaliteit”, Zuiverheid restauratievisie” en “Inpassing/vertaling naar hernieuwd gebruik” kreeg hoge waardering. (zie: 1x afb. rechts boven)

Apeldoorn, Loolaan, De Looborgh, (Gemeentelijk monument)*

Grote villa gebouwd rond 1870 in opdracht van de arts Hendrikus Wiggers. Een foto van voor 1900 geeft de situatie weer met drie afzonderlijke dwars kappen. Later komt het in handen van de arts Leendert Pot. Dokter Pot liet in 1900 een verdieping op het gebouw plaatsen ten behoeve van een sanatorium. Ook andere gebouwen, zoals een bergplaats en koetshuis worden bijgebouwd. In de tuin bevindt zich een van de oudste (privé) badhuisjes van Apeldoorn. Na jarenlange gebruikt te zijn voor kamerverhuur wordt het in 2005 gerestaureerd en verbouwd tot een woning.

Het plan

Veel authentieke elementen zijn verdwenen en door de kamerbewoning verkeert het pand in slechte staat. Het hele interieur wordt daarom vernieuwd en weer in klassieke stijl gebracht van rond 1900. Aan de voorgevel hoefde het minste te gebeuren: veel houtsnijwerk kan hersteld worden. De vervallen serre wordt vernieuwd en vergroot en ook de detonerende achtergevel wordt deels nieuw opgetrokken. Ook de indeling wordt ingrijpend aan gepakt waarbij de hoofdstructuur met centrale gang en kamers aan weerszijden wordt hersteld. In samenwerking met buro Poortvliet&Partners wordt de grote achtertuin geheel onderhanden genomen. Als het gereed is, in 2006, meldt de locale krant: “Villa aan Loolaan glimt weer van trost”. (zie 2x afb. rechts onder)

Apeldoorn, Loolaan, “Apoldro” (Gemeentelijk monument)*

Een van de oudste huizen van Apeldoorn, gebouwd in 1846 als eenvoudige woning van een bouwlaag met kap. Later wordt het pand in verschillende fasen uitgebreid en verhoogd met een verdieping. Het pand wordt gekenmerkt door een sobere indeling, waarin de bouwfasering nog zichtbaar is. Na jarenlange verwaarlozing worden in 2009 plannen gemaakt voor restauratie en verbouw.

Het plan

Bij de verbouwing worden veel authentieke elementen gespaard waaronder ook de gefaseerde opbouw met (interne) niveauverschillen. Aan de achterzijde wordt het pand uitgebreid. De oude vervallen serre word vervangen door een grotere. Een tussenkamer, met aansluitend de keuken, wordt vergroot door middel van een uitbouw. Verbonden met een nieuwe veranda vormen deze onderdelen een bij de villa passend geheel, dat aansluit op de traditionele stijl van het huis.

In 2010 wordt ook het achtergelegen bijgebouw vernieuwd. Ditmaal wordt voor een ondergeschikte constructie in hout gekozen. Voor de dakvorm wordt weer aansluiting gezocht met de hoofdbouw waardoor een mooie eenheid ontstaat.

In 2011 krijgt het pand de 1e plaats bij de SAM verkiezing, mede wegens de zorgvuldige inpassing en detaillering van de nieuwe onderdelen. (zie 2x afb rechts, midden)

Apeldoorn, Wilhelminapark, restauratie met uitbreiding (Rijksmonument)*

Villa uit 1905 door A. van Driesum, gebouwd met veel houtversieringen in een mengeling van de stijlen art Jugendstil tot Zwitserse chaletbouw. Meest opvallend is de rijk versierde serre met daarop het overdekte balkon. De vorige eigenaar had het pand decennia lang sober onderhouden. In 2007 wordt het pand aangekocht door de huidige eigenaar om te restaureren en uit te breiden als woning

Het plan

In 2008 is grondige restauratie noodzakelijk. Vooral de onderhoudsgevoelige houtwerken moesten onderhanden worden genomen. Bij een grote uitbreiding met tuinkamer aan de achterzijde wordt voor dezelfde stijl, met gedetailleerd houtwerk, en een subtiel uitstekend middendeel gekozen, waardoor deze niet contrasteert. In 2009 komt het op de 3e plaats bij de SAM verkiezing. (zie 2x afb links onder)

 

apeldoorn regentesselaan10Apeldrron Regentesselaan balkonApeldoorn Loolaan ApoldroApeldoorn Apoldro tuinapeldoorn loolaan voor
Apeldoorn Wilhelminapark Apeldoorn Wilhelminapark balkon Apeldoorn Loolaan achter