Almense Mölle, Bakkersteeg 2

De Almense Mölle, Bakkersteeg 2 te Almen (gemeentelijk monument) *

Deze voormalige herberg, molenaarshuis én boerderij is gelegen aan de rand van het dorp Almen in de Achterhoek. De geschiedenis van het pand gaat in ieder geval terug tot in de 17e eeuw toen het een molenaarswoning was en tevens dienst deed als herberg. 

In de eeuwen daarna is het pand in meerdere fasen vergroot en ook uitgebreid met onder andere een deel en aangebouwde schuur, waardoor het steeds meer een boerderij wordt. 

De molenbelt, een verhoging achter het huis, herinnert nog aan de Almense molen die in 1941 door blikseminslag afbrandde.

Het plan
Na beëindiging van het boeren bedrijf wordt het pand in 1998 aangekocht om gerestaureerd en verbouwd te worden tot woning met fotostudio. 

 

Een ingrijpende restauratie volgde in 1999. Het voorhuis is als eerste aangepakt. Het oudste gedeelte daarvan bevat nog een opkamer met bedsteden en een gave hangschouw bovenop een kelder met kruisribgewelven.

De rest van het voorhuis met zolder is opnieuw ingericht met behoud van de hoofdstructuur. Door de verschillende verbouwingen heeft het voorhuis een complexe kapconstructie gekregen, welke in zeer slechte staat verkeerde en hersteld is. 

Om het karakter te bewaren is zoveel mogelijk origineel materiaal behouden. Nieuwe onderdelen zijn als het ware tussen de oude “gevlochten”, scheefstanden en verzakkingen zijn veelal gerespecteerd. 

In 2000 is het voorhuis gereed voor bewoning. In 2001 volgde de restauratie en verbouw van de aangebouwde schuur. Hierin is een ruime fotostudio met galerie ondergebracht (zie www.geertdegroot.nl) Door deze nieuwe gebruiksfunctie zijn de gebintconstructie en veel oude onderdelen in het zicht gebleven.

.

Almen_Almense_Molle_1Almen_Almense_Molle_2
Almen_Almense_Molle_4 Almen_Almense_Molle_5 Almen_Almense_Molle_6 Almen_Almense_Molle_3