Almen, woonboerderij (herbouw)

Almen, herbouw woonboerderij

Een ernstig verminkte en vervallen T-boerderij uit het begin van de 20e eeuw met naastgelegen schuur (de schöppe). De relatief kleine boerderij heeft al langere tijd geen agrarische functie meer. (zie afb. links onder)

Nadat de laatste bewoner is vertrokken wordt besloten op deze plek een nieuwe woonboerderij te bouwen in de stijl van de oorspronkelijke T- boerderij.

Het plan

Gezien het beperkte volume van de oude boerderij kan er via een opeenvolging van procedures uiteindelijk een woning van ca 750m3 worden gebouwd. De nieuwe woonboerderij moet passen bij de naastgelegen schuur welke eerst wordt opgeknapt. De kenmerkende vorm van de Gelderse T-boerderij, een hoog voorhuis dwars op het achterhuis, wordt als uitgangspunt genomen. De toepassing van eiken gebintconstructie, houten balklagen en gedetailleerde schuiframen en historisch geprofileerde aftimmeringen geven het de sfeer van begin 20e eeuw. Qua comfort en installatie (met zonnepanelen en warmtepomp) voldoet het aan de eisen van de 21e eeuw. Gereed 2011

Almen woonboerderij extAlmen woonboerderij deur
Almen boerderij oud Almen woonboerderij int Almen woonboerderij nw2